Hogy válasszak szakembert?

Terapeutát vagy módszert válasszak? Általában nincs olyan, hogy legjobb kezelési módszer. Ha egy terapeuta meg van róla győződve, hogy az általa alkalmazott eljárás az egyetlen lehetséges válasz a problémákra, gyanús, hogy inkább egy ideológussal van dolgunk. Mi az, amit mégis érdemes szem előtt tartani, végiggondolni, mikor terapeutát választok? A biztonságérzés alapvető ahhoz, hogy képesek legyünk… Bővebben »

Ki lehet szomato-pszichoterapeuta?

Definíció szerint: a szomato-pszichoterapeuta, segítő szakember, aki a szomato-pszichoterápiás szemléletmódot és gyakorlati jártasságot szakmai tevékenységének kompetenciahatárai közt, egészséges, pszichológiai vagy pszichiátriai kezelés alatt nem álló emberekkel dolgozva használja, személyiségfejlesztő, önismereti, preventív, edukatív céllal, egyéni és/vagy csoportos keretben. A képzés elvégzése után csak megfelelő jogosítványokkal rendelkező orvos vagy pszichológus használhatja a megszerzett szomato-pszichoterápiás ismereteit gyógyító, terápiás… Bővebben »

Mi történik az egyéni terápia során?

A „verbális” pszichoterápia minden szabálya releváns a test-orientált pszichoterápiás munkában is! A legtöbb test orientált terapeuta beszélget a kliensével, elemzi, tanulmányozza a folyamatot, külön figyelmet fordít a terápiás kapcsolatra, igyekszik támogatni a kliensét a megértésben. Az érzelmekkel való munka a szomato-pszichoterápiákban központi jelentőségű, mivel az érzelem az egyetlen híd a szóma és a psziché között.… Bővebben »

Milyen önismereti csoportban vegyek részt?

Önismereti és módszerismereti műhelyeinket ajánlunk mindenkinek, aki izgalmas és hasznos élményekre vágyik valamint szeretné megtapasztalni a testorientált módszerek széleskörű gyógyító, személyiségformáló, önismeretet mélyítő erejét. Az Egyesület által képviselt négy módszer szakaszai különbözően épülnek fel. A Haptonómia, a Fókuszolás és az Integral Core Dynamics önismereti szakasszal indul, amelyet nem szakemberek számára is ajánlunk, olyanoknak is, akik életük első sajátélményű… Bővebben »

Mi a szomato-pszichoterápia?

A szomato-pszichoterápia tárgya nem csak az elme, nem csak a test, és nem is a kettő összekapcsolódva vagy párhuzamosan, hanem a „testelme”, azaz egy egység, amelynek a „test” és az „elme” egy-egy aspektusa. A pszichoterápia azáltal válik szomato-pszichoterápiává, hogy a testet nem zárja ki a terápiás munkából, szomatikus (test-alapú) technikákat integrál a pszichoterápia keretébe. A… Bővebben »