Események betöltése
 • Ez az esemény elmúlt.

Fókuszolás-orientált terápia (FOT) képzés

2021. szeptember 17. péntek

Képzésünk keretében a Fókuszolás-orientált terápia elméletét és gyakorlatát oktatjuk (Gendlin, 1996). Eugene Gendlin, Ph.D. pszichológus és filozófus, aki a fókuszolás módszerének kidolgozásával vált ismerté. Gendlin pszichoterápiás világtérképnek is fontos alakja, aki eredetileg személyközpontú pszichoterápiában képződött, majd kidolgozta saját fókuszolás-orientált terápiás irányzatát.

A következő fókuszolás-orientált terápia képző csoportunk 2021 őszén indul hazai és külföldi fókuszolás-orientált terapeuták vezetésével!! Mindazok jelentkezését várjuk, akik elvégezték a fókusz tréner képzést vagy úton vannak a tréneri cím megszerzése felé és szeretnék elmélyíteni  a fókuszolás terápiás használatával kapcsolatos tudásukat.

Bemeneti feltétel:

 • Fókuszolás-orientált terápiás alapismeretek: Fókusz tréneri cím, vagy min. 150 órás fókuszolás-orientált önismeret, és elkezdett tréneri képzés
 • MA szintű végzettség, illetve a 2006. előtti felsőoktatási képzési rendszerben szerzett, ezeknek megfelelő szakképzettség az alábbi tudományterületek valamelyikén: elsősorban a pszichológia, orvosi és egészségtudományi szakok (különös tekintettel pszichológus, pszichiáter, mentálhigiénés szakember), másodsorban konduktor, pedagógus és pedagógia szakok, szociális munkás, sporttudomány, harmadrészt egyéb egyetemi szintű végzettség melletti szakirányú módszerspecifikus tanulmányok.
 • Olyan egyéni humán segítő keret, amiben a képzésben jelentkező jelenleg is használja vagy a jövőben használni szeretné a fókuszolás-orientált tudását
 • Alkalmasság
 • Felvételi interjún való sikeres részvétel
 • Szerződés kötése a képző intézettel
 • 75.000 ft vissza nem térítendő előleg befizetése június 30-ig (az előleg csak abban az esetben kerül visszafizetésre, ha a képzés nem kellő létszám vagy egyéb előre nem látható, a képzés egészét ellehetetlenítő körülmény miatt meghiúsul)
  A képzés felépítése
  KövetelményekÓraszámMegjegyzés
  I.FOT elméleti szeminárium60 óraSzeminárium vezető: Kántor Árpád és további előadók
  II.Az egyéni praxis szupervíziója120 óraVálasztható szupervízorok: Szilágyi Veronika, Márton Éva

  A szupervízió kiscsoportos (5-10 fő) foglalkozások keretében zajlik.

  A szupervízióval párhuzamosan a követelmény részét képezi 2 év/min. 300 óra FOT terápiás gyakorlat, valamint 20 óra fókusz párral történő gyakorlás

  III.Esettanulmány konzultáció30 óra
  IVFOT műhely90 óraMűhelyvezetők: Peter Afford, Doralee Grindler Katonah, Kántor Árpád (változtatás jogát fentartjuk)
  V.Egyéni sajátélménya cím megszerzésének feltétele 200 óra egyéni sajátélmény teljesítése, amin belül min. 50 óra FOP sajátélmény
  VI.Elméleti vizsga és az esettanulmány védésea kurzus elméleti vizsgával és az esettanulmány védésével zárul
  Kontaktóra300 óraamit 300 óra FOT terápiás gyakorlat, 20 óra páros gyakorlás és 200 óra sajátélmény egészít ki

  Órabontás:

  I. év

  Szupervízió – 60 óra; havi 6 képzési óra

  Szupervízió időpontjai: a nyitó alkalommal kialakított csoportokkal külön egyeztetnek időpontot a szupervízorok

  Elméleti szeminárium – 30 óra; kb. havi egy hétköznap délután 15:30-18:00 (3 képzési óra); időpontok hamarosan

  Elméleti szeminárium időpontjai:

  • nyitó alkalom: 2021 szeptember 17. 15:00-18:00

  FOT műhely – 2 x péntek – vasárnap (2 x 30 óra)

  I. műhely: 2022 Peter Afford (UK) – Fókuszolás-orientált terápia: munka a pszichológiai védelmekkel, traumával és disszociációval – tervezés alatt

  II. műhely: 2022. Doralee Grindler Katonah (US) – tervezés alatt

  II.év

  Szupervízió – 60 óra;

  Elméleti szeminárium -30 óra;

  Esettanulmány konzultáció – 30 óra;

  FOT műhely –  1 x péntek -vasárnap  ( 30 óra)

  III. műhelyek – Kántor Árpád – tervezés alatt

  Csoportlétszám: 6-16 fő

  Részvételi díj: 175.000/félév

  A képzés nyitó alkalma: 2021. szeptember 17. 15:00-18:00

  A képzés további időpontjai:

  • 2021 (pontos dátum hamarosan)
  • 2022 (pontos dátum hamarosan)
  • 2023 (pontos dátum hamarosan)

  A képzés által elérhető címek, kompetenciák:

  A képzés elvégzéséről a résztvevők tanúsítványt kapnak.
  A fókuszolás-orientált képzés elvégzésével a végzett jogosulttá válik a fókuszolás-orientált terapeuta címre (felsőfokú végzettségű pszichológus, orvos, szociális munkás, szociálpedagógus, pedagógus, óvodapedagógus, pasztorálpszichológus, mentálhigiénikus, védőnő, lelki-gondozó végzettség esetén) vagy fókuszolás-orientált tanácsadó címre (minden más a fókuszolás-orientált terapeuta címnél felsoroltakon kívüli végzettség esetén). 
  A fókuszolás-orientált terápia módszer alkalmazásának módját és a fenti címet meghatározza a képzésen résztvevő alapvégzettsége és esetleges szakvégzettségei.
  Önálló fókuszolás-orientált terápiás gyakorlatot a módszerben képzett, pszichoterapeuta, szakorvos vagy klinikai szakpszichológus szakvizsgával rendelkező folytathat!

  Ezek híján a képzést elvégzett résztvevő fókuszolás-orientált gyakorlatot kizárólag fókuszolás-orientált terápiában kiképzett pszichoterapeuta, szakorvos vagy klinikai szakpszichológus szupervíziója mellett végezhet.

  A képzés a TIFI (The International Focusing Institute) és a SzPTE (Magyar Szomato-pszichoterápiás Egyesület) által elfogadott.

  A Fókuszolás-orientált terápia képzési rendje itt olvasható:  http://fokuszolas.hu/a-fokuszolas-orientalt-kepzes-kepzesi-rend/

  Jelentkezési határidő: 2021. június 15.

  Felvételi interjú: 2021. június 18.

Részletek

Dátum:
2021. szeptember 17. péntek

Helyszín

Budapest, 12. kerület, Városmajor utca
Cím telep,Budapest